Wie is de rat?

Het einde van het seizoen 2011-2012 naderde en daarom organiseerde de commissie “leuk & leerzaam” een uitje om het succesvolle seizoen af te sluiten. In eerste instantie was het idee om met fluisterbootjes te gaan varen. Maar omdat het buiten goot van de lucht werd deze buitenactiviteit afgeblazen.

Zo goed voorbereid als de dames van de commissie ‘leuk & leerzaam’ waren, lag een alternatief al start klaar. Op zaterdag 14 juli werd het spel “Wie is de rat” gespeeld in hartje Alkmaar. Een spel waarbij scherp genavigeerd diende te worden en opdrachten nauwkeurig moesten worden uitgevoerd. Dit vloeiend lopende proces werd bij elk team bemoeilijkt door, hoe kan het ook anders, de “Rat”.  In ieder team zat een rat verscholen die aan het begin van de middag op een geheimzinnige manier werd geïnstrueerd. De rat was vrij in zijn/haar doen en laten om ervoor te zorgen dat het aantal zorgvuldig gescoorde punten van het team verdween als sneeuw voor de zon.

In café Mojo’s op het Waagplein in Alkmaar werd onder het genot van een drankje de spelregels uitgelegd, de teams samengesteld, en de routes overhandigd.
Opdracht 1; maak in zo’n snel mogelijke tijd zoveel mogelijk figuren van stukjes hout. Hoe moeilijk kan het zijn? Mikado is er niets bij! Vol goede moed gingen de teams ijverig aan de slag. De opdracht bleek moeilijker dan verwacht. Dit was terug te zien in het eindresultaat.

Na de opdracht werden we los gelaten in de stad. De eerste opdracht zat nog vers in het geheugen. Dat moest maar even verholpen worden. De teams gingen ieder hun eigen weg, sommigen gingen naar een terrasje anderen naar de supermarkt voor een dorstlessend drankje. De competitiedrang was immers enorm. Waren de andere teams al uit beeld? Mooi tijd voor weer een drankje! Wie was de eerste die een goudgele rakker op de groeps-whatsapp deed verschijnen? De ratten waren volop aan het werk. Dat was achteraf wel vrij duidelijk. Op de route moest gezocht worden naar foto’s wat leidde tot enorme hoogstandjes op beeld en enorme levels originaliteit. We kregen een kleurplaat mee zonder potloden. Het duurde even voor de teams het allemaal doorhadden. Kleuren hoefden we niet! Er werden spreuken uitgebeeld. Zoals een goed rotaracter betaamd werden deze moeiteloos ingevuld. Toen was daar ineens een jongeman op een fiets. Wat moeten we nu doen? Een extra opdracht; woorden maken met verschillende letters op je lichaam, hier was 1 team uitzonderlijk goed in en won moeiteloos. Het tweede spel had verdacht veel weg van 5-persoons spijkerpoepen. Uiteraard moest voor ons de moeilijkheidsgraad omhoog. Dit spel werd geblinddoekt uitgevoerd. Het derde spel hebben we niet gevonden, waarschijnlijk was het één groot spel.

Uiteindelijk kwamen de drie teams bij elkaar bij grand café Koekenbier. Eén team bleek al ruim voor tijd bij dit café aanwezig te zijn. Hier had de “rat” haar werk keurig gedaan. Omwille van privacy zal de winnaar van de “rat” award niet genoemd worden. Dit is jammer omdat het hier allemaal om draaide, toch? Welk team heeft uiteindelijk gewonnen? Alle teams hebben gewonnen, we zijn allemaal winnaars tijdens deze enorm goed georganiseerde dag. We hebben gelachen, gegeten, gedronken en in de zon gelegen. Een heerlijke manier om samen een zaterdag te besteden die wederom doorging tot in de vroege uurtjes.

Bedankt commissie “leuk & leerzaam” het was een fantastische dag!